Sijoitustilinpäätös 2015

Category: Investment — admin at 23:48 EET in January 2, 2016

Vuoden sijoitustuottoni, +5.46 %, on kuuden vuoden aikajänteellä neljänneksi paras. Pääsin tavoitteeseeni talletusmäärissä, vaikka vähän pelkäsin viiden kuukauden Espanja-reissun vievän kulupuolen liian miinukselle. Sain kuitenkin ostettua myös pitkäaikaisen haaveeni, Duckyn mekaanisen näppäimistön.

Salkkumuutosteni osalta vuosi oli tylsä, kun myyntipuolella oli ainoastaan verosyistä 990 euron siivu Seligsonin Suomi Indeksirahastoa ja ostopuolella ei Fortumia lukuunottamatta tullut uusia tuotteita. Talouteen liittyvää kirjallisuutta en lukenut, mutta blogiseurantaan löytyi pari optimaaliseen elämiseen liittyvää blogia: P.Ohatta ja Tarkkamarkka.

Fortumia tosiaan ostin pelikassaan heinäkuun huumassa, kun molemmat korkeimmalle arvostamani suomalaiset sijoitusasiantuntijat, Oldenburg ja Oksaharju, näyttivät vihreää valoa. Uskoakseni myös ulkopoliitiisset lukuharrastukseni vaikuttivat päätökseen. Vaan vielä ainakin ollaan selvästi tappiolla. HCP Quant ei myöskään ole vielä näyttänyt kynsiään, joten tähän mennessä satelliittikokeiluni eivät ole olleet kovin menestyksekkäitä. Onneksi ydinsalkku tahkoaa tuottoa tasaiseen tahtiin.

Vuoden merkittävin tapahtuma henkilökohtaisella sijoitusrintamalla oli seurantataulukkouudistus, josta kirjoitin jo syyskuussa raportin. Silloin lisäsin salkun seurantaan myös kahden Startupin tukemisen sekä AAA-rahamarkkinarahaston.

Osinkoja sain ainoastaan 1.11 % koko salkun arvoon verrattuna, mutta tämä johtuu suurelta osin siitä, että salkustani melko tarkkaan puolet on rahastoja, jotka eivät maksa osinkoja ulos.

Syyskuussa tehdyn päätöksen mukaan salkun instrumenttiallokaatiossa (tai maantieteellisessä allokaatiossa) ei tapahdu vuotuisia muutoksia, joten niitä ei ole tarpeen listata. Oletettavasti en joudu vielä tänä vuonnakaan myymään tasapainottaakseni. Käytän tämän arvioimiseen 5/25-sääntöä, eli yli 20 % -osuuksissa ylityksen pitää olla 5 %-yksikköä ja alle 20 % -osuuksissa 25 %, että myyntiin kannattaa ryhtyä.

ASP-tilille laitan tästä eteenpäin hieman isomman siivun. Johanna valmistunee keväällä ja sen jälkeinen elämä on avoin. Tietoa tulevasta ei ole. Vuonna 2016 isompi mahdollinen kuluerä on silmien laserleikkaus.

Olen viimein saanut lasketuksi vuoden 2014 juoksukilometrit ja niitä kertyi 1194. Vuoden 2015 osalta luku on 909. Olisi hienoa päästä jälleen vuoden 2013 kilometreihin (1463), joten siihen tähdätään vuonna 2016. Olutmaistelurintamalla en ole viime aikoina ollut kovin aktiivinen.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>