Viisivuotistarkistuksia sijoitussuunnitelmaan

Category: Investment — admin at 17:24 EEST in September 14, 2015

Viime viikon vapaa-aika (20 h) kului sijoitusasioita pohtiessa, kun viimein kerkesin päivittää taulukkoni (Googlen spreadsheetin) nykyaikaiseksi. Viisi vuotta sitten tekemäni sheetti kaipasikin jo isoa remonttia. Samalla tein myös päätöksiä salkun uusista allokaatioista, joista suurinta osaa olen pyöritellyt jo useita vuosia. Innostus projektiin on syntynyt oppiessa uusia taulukointitaitoja muita seurantoja tehdessä viime aikoina ja lopulta törmäämällä P.ohatta-blogiin.

Suurin muutos taulukkoon liittyen on osinkojen huomioiminen tuottolaskelmissa. Osinkojen puuttumisen vaikutus oli ensimmäisinä vuosina pieni, mutta tällä hetkellä se oli jo 8 %-yksikköä (huonontaen tuottoprosenttia). Alla olevasta kuvaajista näkee eron.

Toinen iso muutos on AAA-rahamarkkinarahaston salkkuun sisällyttäminen takautuvasti. Olen ostanut AAA:ta jo vuonna 2010, mutta se on toiminut hätävarana salkun ulkopuolisena sijoituksena. Koska AAA:n tuotto on hyvin vakaata (noin 0.9 % vuodessa), niin sen vaikutus on lähes neutraali, mutta kuitenkin volatiliteettiä pienentävä eli sekä tuotto- että tappioprosentteja pienentävä.

Molemmat muutokset yhdessä vaikuttivat edellisten vuosien tuottoprosentteihin, jotka olen aikanaan julkistanut virheellisinä kyseisten vuosien tilinpäätöksissä. Laitan tässä yhteydessä vielä tarkennetut tuotot (suluissa entiset):

2014: 12.63 % (12.63 %)
2013: 10.34 % (9.72 %)
2012: 12.52 % (12.10 %)
2011: -2.96 % (-6.82 %)
2010: 4.15 % (4.40 %)

Prosenteista näkee, että pääasiassa tuotot ovat parantuneet tai pysyneet samana ja tappiot pienentyneet.

Lisäksi otin seurantaan mukaan myös muutaman listaamattoman startupin (Taggest, Prasos), joihin olen lähtenyt vaatimattomilla summilla mukaan parin viime vuoden aikana. Nämä kuuluvat satelliittisijoituksiin.

Tein myös muutoksia salkun sisältöön eli maantieteelliseen ja instrumenttiallokaatioon. Nykytilanne on seuraava:

 • osakkeet 70 %
  • maailma 85 %
  • hyvät yhtiöt 15 %
 • korot 15 %
  • valtiovelkakirjat 60 %
  • rahamarkkinat 25 %
  • yritysvelkakirjat 15 %
 • satelliitti 10 %
 • kiinteä 5 %
  • jalometallit 60 %
  • vieraat valuutat 40 %

Ja salkkumuutokset vielä eriteltynä:

 1. Pitkien korkojen osuus kasvoi aiemmin 1 %-yksiköllä vuosittain. Nyt lukitsin sen vakiosuuruiseksi. Syynä muuttunut riskiprofiili. Korkomarkkinat eivät myöskään näytä kovin valoisilta tällä hetkellä, mutta spekulointi ei saa olla päätöksen peruste.
 2. Rahamarkkinat otettu mukaan salkkun korko-osuuteen. Syytä salkun ulkopuolella olemiseen ei oikeastaan ole ollut. Koen myös pankin käyttötilillä olevien rahojen toimivan paremmin hätävarana.
 3. Kiinteät pääsivät viimein mukaan pienellä 5 % -painolla. Tarkoitus on jossain vaiheessa ostaa kultaa, hopeaa, dollareita, puntia jne.
 4. Suomi ei saa enää erityistä 10 % -painoa osakeosuudessa. Kotimarkkinoiden parempi tunteminen oli painotuksen peruste, mutta koska en todellisuudessa kotimarkkinoita tuntenut, niin peruste ontui.

Allokaatiot kuvina:

Salkusta puuttuvat edelleen asunto- ja metsäsijoitukset. Maantieteellisessä allokaatiossa käytän edelleen markkinapainotettua jakoa, jonka saa kätevästi haettua Vanguardin VT-rahastosta. Salkun suurin siivu, maailman osakkeet (59.5 %), noudattaa juuri tätä allokaatiota.

Sisällön lisäksi silotin taulukoita nätimmiksi, lisäsin automatiikkaa ja otin mukaan myös kokonaisvarallisuuden seurannan. Loppuun vielä muutama makupalakuva uudesta sheetistäni: 1, 2.

1 Comment »

Pingback by Applelane » Sijoitustilinpäätös 2015

January 2, 2016 @ 23:48

[...] tapahtuma henkilökohtaisella sijoitusrintamalla oli seurantataulukkouudistus, josta kirjoitin jo syyskuussa raportin. Silloin lisäsin salkun seurantaan myös kahden Startupin tukemisen sekä [...]

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>